måndag 3 december 2012

Fruktkaka med Xantésmör

 Att baka fruktkaka har aldrig riktigt lockat mig tidigare. Tvärtom, kakan har varit ett praktexempel på ett osmakligt bakverk enligt mig och mina bröder. Heelt utan belägg eftersom vi aldrig smakat eller ens varit i närheten av kakan. Torkad frukt, sprit i en MJUK var kanske inte det vi suktade efter som barn och inte ens de illröda cocktailbären(vad är cocktalibär egentligen??) kunde få oss att smaka. 
Men i år var tiden kommen. Jag insåg plötsligt att jag förmodligen skulle gilla ALLT med den engelska fruktkakan! Mjuk pepparkaka, torkad frukt, lite sprit och dessutom får man bre smör på den redan saftiga kakan, kan det bli bättre!?  

Originalreceptet från sju sorters kakor innehåller cognac. Själv bytte jag ut cognacen till päronlikören Xanté(eftersom jag hittade en TOM cognacflaska i mitt skåp)  Det blev urgott!!
kakan håller sig saftig i flera, flera dagar!
Engelsk fruktkaka

  • 150 g torkade fikon (ca 8 st)
  • 1 dl russin
  • en ask röda coctailbär
  • 3 msk Xanté
  • 200 g smör
  • 3 dl brun farin
  • 4 ägg
  • 0,5 tsk nejlikor
  • 1 krm malen muskotnöt
  • 1 msk malen kanel
  • 1 tsk torkad malen ingefära
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver


Gör så här:
Häll hett vatten över fikonen och låt de mjukna ca 10 min. i Spriten ca 1timme.  Sila av vattnet och dela fikonen. Blanda fikon, russin och coctailbär i en skål. Häll över spriten och låt stå några timmar. Smörj en rund form med hål med smör och bröa den med ströbröd.
Rör smör och socker smidigt. Rör ner äggen, ett i taget. Häll ner den spritdränkta frukten. Blanda de torra  ingredienserna i en separat skål och tillsätt det sedan i smeten. Häll smeten i formen. Grädda kaka ca 75 min. Ta ut och låt svalna. kakan blir godare om den får vila ett dygn.
Ingen engelsk fruktkaka utan cocktailbär

De rostade nötterna ger en extra guldkant men det är nästa lika gott att hugga en bit med bara smör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar