fredag 2 december 2011

Mjuk pepparkaka med hjortron och rosépeppar


Hjortron, skogens guld och mitt absoluta favoritbär.  Det orangegula, underbart vackra bären förknippas främst till norra Sverige man de växer faktiskt i hela landet, ända ner till sydligaste Skåne. Varje bär har en egen stjälk och rot vilket gör dem tidskrävande att plocka och därmed dyra att köpa.
 Men jag har alltid älskat hjortron och därför köper jag dem ändå. Min förtjusning grundas i Pluppböckerna jag läste som barn. Jag minns hur jag suktade efter det lilla trollets dignande korgar med hjortron som lyste orange mot han blå hår.

 I helgen lagade jag en dessert med mjuk pepparkaka, hjortron, rosépeppar och en klick grädde. Den söta kakan smakar fantastiskt gott tillsammans med de lite syrliga hjortronen, kryddiga rosépepparn och den avrundande klicken med grädde!   

Hjortronsirapen gör kakan saftigare än saftigast
Mjuk pepparkaka

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2dl socker
  • 1 ½ dl filmjölk
  • Mald Ingefära
  • mald nejlika
  • Kanel
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vispa ner resten v ingredienserna. Häl smeten i en smord 1 1/2 litersform. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt den helst stå någon dag innan ni äter den.

Mjuk pepparkaka med hjortron och rosépeppar 4 port

  • 4 skivor mjuk pepparkaka.
  • 100 g hjortron
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk rosepeppar
Gör så här: Rör ihop sirap med hjortron. Placera pepparkakan på fat, fördela hjortron, grädde på kakan. Krossa rosépeppar och strö det över grädden

2 kommentarer: