torsdag 8 september 2011

Äppelbulle med hasselknäck


Nu ligger fallfrukten tät under trädgårdarnas alla träd. De gäller att plocka upp dem innan de ruttnar till sig av markens fukt.  De äpplen som fått sig en törn kanske inte alltid är så lockande att hugga in på direkt, men efter lite fix i köket får de nytt liv igen.


Min Bohuslänska moster och morbror har två dignande äppelträd i sin lilla trädgård. Det är inte vilka äpplen som helst, det är Bohusläns eget landskapsäpple med namnet Vese.  Vese är en äppelsort från 1700-talet som ger stora, goda frukter som är lagom fasta i köttet. Idag plockade jag några av äpplen under träden och bakade en variant av butterkaka som jag fyllde med de kanelkokta Veseäpplena.  Sist toppade jag den med kanderade, rostade hasselnötter.
Bullen blir saftig ch fin av alla äpplen


Äppelbulle med hasselknäck

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 1 1/2 dl+ 2 msk socker
  • 6 kardemumma kapslar
  • 8 dl mjöl
  • hasselknäck (se recept nedan)
  • Kanelkokta äpplen (se recept nedan)
Gör så är: Blanda jäst, mjölk, kardemumma, socker, och smör. Tillsätt mjölet och knåda ca 10 min. Låt jäsa 1- 1 ½ timme. Kavla ut degen, ca 1 cm tjock. Bred ut de kanelkokta äpplena och rulla ihop degen till en rulle. Skiva rullen och placera rullarna i en smörad form. Låt jäsa under en badhandduk ca 45 min. Sätt ugnen på 250 grader.  Häll över hasselknäcken och  grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 min.
Hasselknäck

  • 50 g rostade hasselnötter
  • 50 g smör
  • ½ dl socker
  • 1 msk mjöl
  • 1 msk mjölk
Gör så här: Koka ihop smör och socker. Till sätt mjölet och mjölken och koka till en fastare konsistens. Hacka nötterna och blanda ner dem i knäcken.
Kanelkokta äpplen

  • 3 äpplen
  • 3 msk socker
  • 2 msk kanel
  • 1 msk vatten
Gör så här: skala och hacka äpplena i bitar. Lägg dem i en kastrull med de övriga ingredienserna och låt allt koka ihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar