onsdag 17 augusti 2011

Cognacinkokta krusbär



Krusbär är ett av våra vanligaste trädgårsbär och har funnits i Sverige sedan 1600- talet. Bäret som även kallas för sickelbär härstammar från Asien där de började odlas kommersiellt under 1500-talet.
Krusbäret var som populärast i Sverige och runt om i Europa i slutet av 1800-talet och det odlades nära 1000 olika arter av bäret. Framgången fick dock ett abrupt slut när mjöldaggssvampen började spridas i odlingarna. Idag finns bara ett fåtal sorter kvar vilka visat sig vara resistenta mot mögelsvampen.
Jag kokade in lite krusbär i en cognacslag igår. De inkokta Krusbären är goda att äta till ost eller som dessert med en klick grädde eller glass.

Supergott till valnötsbröd och blåmögelost


Cognacinkokta krusbär

  • 2 dl socker
  • 1/2 dl vatten 
  • 1/2 dl Cognac
  • 3 dl krusbär
Gör så här: Koka upp vatten och socker i en liten kastrull. Låt koka ca 10 min. Blanda ner cognac och koka ytterligare 2 min. Tillsätt krusbären och koka 3 min. Häll krusbären och lagen  i en glasburk. Förslut burken och låt stå ett par dagar.

4 kommentarer:

  1. hur mycket socker? msk eller tsk eller dl?

    SvaraRadera
  2. Nu har jag kokat upp och hällt upp i glasburkar. Hur länge håller sig
    krusbären i glasburkarna?

    SvaraRadera
  3. Hej! För att enkelt plocka krusbär:
    Använd bärplockare!!!! Min man blev lyrisk och plockade hela busken!
    Inger

    SvaraRadera